Norgesferie: Flott tur til Gavlesjåstulen

Ferien har som rådene har tilsagt - vært i Norge. Første opplevelse var en flott gåtur med deilig rømmegrøt på Gavlesjåstulen i Notodden kommune, Vestfold og Telemark fylke. Flott tur som anbefales for hele familien.

Jeg har vært inne på Gavlesjå én gang før, men det er nok snart 20 år siden. Nå var det på tide med en ny tur inn til stølen som ligger ved vannet Gavlesjå i Notodden kommune. Det finnes minst to ruter inn til stølen, der én er fra Bø-siden og den andre fra Notodden-siden. Vi har kun gått inn fra Bø-siden, altså Årmotdalen. Den andre ruten er betraktelig enklere for små barn og folk som gjerne er litt dårligere til beins.

LES OGSÅ: VIP i Bø Sommarland

Fra Bø kjører man langt oppover Årmotdalen (bomavgift 70 kroner) og parkerer ved Grønbyjel. Veien går videre, men her er det stengt med bom. Veien er bratt i starten før man kommer opp til selve vannet etter drøye to kilometer. Men det er jo en grusvei, så det er godt å gå her. Når man kommer opp til vannet er det imidlertid mye myr, og det beste er å gå ned til vannet og langs vannet hele tiden.

Kortreist rømmegrøt

Langs vannet er det rundt to kilometer til før man er på bestemmelsesstedet: Gavlesjåstulen. Her driver de stølen om sommeren, lager rømmegrøt, rømme, ost og smør. De har åpent tirsdag til søndag fra klokken 12.00 til 18.00, der man kan kjøpe disse produktene, samt saft og vafler. Rømmegrøten anbefales! Du kan også følge stølen på Instagram.

I selve Gavlesjå kan man fiske, selv om det var mye småfisk. Litt motstridende meldinger om hvordan man kjøper fiskekort var det også.

Totalt er turen på i underkant av 8,5 kilometer og GPSen sier rundt 140 meter i høydeforskjell.

Hvis man går med små barn og vil ha en enklere tur, så er det en del enklere å kjøre til Myregvarv på Notodden.

I området finnes også en annen støl som drives nemlig Hollane på Lifjell. Man kan gå fra samme parkeringsplass i Årmotdalen for å gå dit, eventuelt på Jønnbu for en mer krevende tur på Lifjell.

God tur!