Babel Guesthouse – a home away from home

I Siem Reap driver Katrine Solhaug og mannen Simen Babel Guesthouse, ikke langt fra det verdensberømte Angkor Wat. De har fokus på miljøvennlig drift, men nå trenger de hjelp for videre drift.

Med unntak av noen få lokale gjester og backpackere som ikke forlot Kamobdsja før nedstengningen, har det vært tøft økonomisk for gjestehuset som satser på ansvarlig turisme. De har kuttet kostnader og de ansatte jobber redusert, og som en siste utvei har de opprettet en crowdfunding-kampanje for å sikre videre drift.

LES MER OG STØTT BABELS GUESTHOUSE HER

Babels Guesthouse har 22 rom emd en tropisk hage og restaurant hvor de serverer både asiatisk og vestlig mat. Katrine Solhaug flyttet til Kambodsja i 2007 og har drevet med flere veldedighetsprosjekter i landet.

I 2016 besøkte Ståle Corneliussen dette gjestehuset sammen med familien. Han har skrevet følgende om oppholdet:

Sommeren 2016 var vi ute på en aldri så liten rundreise i Sør Øst Asia, og et av turens høydepunkter var definitivt oppholdet i Siem Reap. Grunnen til at vi ønsket å dra til denne byen var i all hovedsak at det verdensberømte tempelkomplekset Angkor ligger her med alle sine flotte tempelruiner. Og så var vi gjennom felles bekjente gjort oppmerksomme på at Katrine Solhaug  fra Stavanger faktisk driver et vertshus der sammen med mannen Simen, og da var jo valget av overnattingssted veldig enkelt for oss.

Vi reiste til Siem Reap med buss fra hovedstaden Phnom Pehn , en lang busstur som tok oss gjennom landsbygda, med utrolig mye mer å oppleve enn om vi bare hadde hoppet på et fly. Vi kjørte forbi nydelige landskaper, og da turen nærmet seg slutten så vi silhuetten av Angkor Wat i det fjerne, og gåsehuden kom snikende. På busstasjonen ble vi møtt av Babels egne tuk-tuk sjåfører og vi lesset oss selv og bagasjen opp og satte kursen mot Babel. Innerst i en rolig gate ligger vertshuset nydelig til, og vi kommet oss på plass på rommene våre før det bar ut i hagen for noe kaldt å drikke og litt avslapping etter bussturen.

I den koselige hagen har de en liten restaurant og bar, der man kan kose seg med lokal mat og drikke. Personalet er utrolig hyggelige og hjelpsomme, og litt utpå kvelden fikk vi også hilse på Katrine og co. Litt kult på være på andre siden av kloden men snakke ”stavangersk” med hotellsjefen  Til alt overmål viste det seg at det paret som satt i hagen sammen med oss den kvelden også bodde i Stavanger, så litt lokal drøs ble det jo. Rommene på Babel er romslige og rene, og sengene veldig komfortable. I tillegg er de ansatte eksperter på lokalområdet, og er mer enn behjelpelige med å gi tips og råd, og også arrangere utflukter for deg. Vi lærte også litt om det sosiale engasjementet Katrine og Simen har, med fokus på bærekraftig turisme og miljø. I tillegg sørger de for at de ansatte har en skikkelig lønn, og de sørger også for etterutdanning for mange av dem. Så ved å bo her gjør du så inderlig mye mer enn å gi en rik hotelleier litt ekstra lommepenger. Tommel opp!

Siem Reap viste seg også å være en artig by på kveldstid, og Pub Street er fylt med barer og restauranter for enhver smak. Vi koste oss utover kvelden med halvlitere til 0,5 USD, så fattige ble vi heller ikke….. På dagtid besøkte vi de lokale markedene, også dem absolutt verdt et besøk, med alle sine farger, smaker og lukter.

Grytidlig neste morgen hadde vi avtalt tur opp til Angkor, og hadde med oss tuk-tuk sjåførene hele dagen. Eller nesten, for de slapp oss av ett sted og så vandret vi på egenhånd til vi møttes igjen, og så videre til nye templer. Tempelområdet er enormt, så du trenger flere dager for å få med deg alt. Vi hadde dessverre bare denne ene dagen til disposisjon, men fikk med oss blant annet Angkor Wat, Bayon og Ta Prohm. Sistnevnte udødeliggjort gjennom filmen Lara Croft, Tomb Raider med Angelina Jolie. Tempelet her er nesten slukt av jungelen, med trær og røtter som snor seg i og rundt ruinene. Bilder kan ikke rettferdiggjøre skjønnheten og fascinasjonen rundt alle disse, det simpelthen bare må oppleves. Vi tok oss god tid til å vandre rundt i tempelruinene, og tenkte tilbake til den gangen dette området var levende og fullt av mennesker.

Folkene på Babel hadde også mange andre gode tips, men siden vi måtte videre var det Angkor som ble vår prioritet. Dagene i Siem Reap gjorde et uslettelig inntrykk på oss, og vi gleder oss til neste gang, og da skal vi utforske enda mer.

Takk for følget, og god tur!