Hotelltest: Haukeliseter fjellstue

Haukeliseter fjellstue drives av Stavanger Turistforening og er kanskje mer en gedigen turistforeningshytte enn et hotell, men overnatting og nydelig mat får dere uansett her på rett under 1000 meters høyde.

Etter å ha besøkt Gaustablikk Høyfjellshotell og så tatt turen opp på Gaustatoppen tok vi turen langs E134 og noen netter på Haukeliseter fjellstue. Her hadde vi ingen store planer annet enn noen kortere turer, fiske og en tur til Haukeli Husky. Vi hadde booket rom i god tid i forveien og fått et av rommene ned mot vannet hvor du kan sitte på utsiden. Egentlig er ingen av disse firemannsrom, men det ene hadde plass til en ekstraseng.

Denne anmeldelsen på engelsk kan leses her. (This review in English)

Rommene

Kjapp og grei innsjekking der alt var klart og vi fikk kanskje det aller flotteste og beste rommet på hele fjellstuen. Synd vi kun hadde dette to av tre netter. Her var det god plass, en dobbeltseng en enkeltseng og en ekstraseng i tillegg til et bad. Rommet så relativt «nytt» ut og hadde nydelig utsikt utover Ståvatn.

Det var også mulig å sitte utenfor med dør rett ut, og nyte utsikten eller gå ned for å bade. Vi benyttet denne muligheten til fulle!

Den siste natten hadde vi et av 600-rommene, med en dobbeltseng og en hems med to enkeltsenger. Litt mindre og trangere, men helt greit. Her var det riktignok en del støy fra både naborom og gang, der vi kunne høre alt og E134 var rett ovenfor vinduet.

Utsikten fra vårt første rom.

Frokost og mat

På forhånd hadde noen sagt at dersom vi syntes Gaustablikk var en fabrikk, så ville vi få en helt annerledes opplevelse på Haukeliseter. Det stemte på en prikk! Maten var veldig, veldig god og svært ok priset. Å smøre niste ved frokosten derimot, var unødvendig dyrt selv for medlemmer av DNT.

Fjellørret med rømmesaus og grønnsaker.

Frokosten var enkel, men hadde det man trenger og det smakte godt. Her var det hjemmelaget og lokale råvarer. Noe salt og varmt i tillegg til eggerøren hadde kanskje gjort seg, men vi savnet ingenting.

Maten ellers i restauranten er vel verdt å nevne. Reinskavgryten – nam! Fjellørreten – nam! Og Fjellburgeren er kanskje den største burgeren vi har spist. Enorme porsjoner, velsmakende og som nevnt var det gode priser.

Aktiviteter

Haukeliseter fjellstue kan du bade, og da vi var der var det 16 grader i Ståvatn. Her kan du også leie robåt og kajakker. Ellers handler det om å bruke naturen rundt, og den er fantastisk. Fjellstuen er et glimrende utganspunkt for både kortere og lengre turer. Vi valgte noen lette varianter: Hermodshola, Hermodsholskaret og Hermodsholtjønn. Mange velger noen litt lengre og gjerne mer krevende turer som Veslenup og Kista – eller turer til andre hytter.

Haukeli Husky er også et alternativ og vi hadde egentlig booket «Hundekjøring på hjul». Dessverre var det for varmt for hundene når vi var der, så denne ble kansellert.

Fiske er det også mange muligheter til, men ungene fikk minimalt med fisk, og de to som bet på var vel 50-70 gram, altså ingenting å skryte av.

Hermodshola er et enkelt turmål for familier. Selve åpningen er bare 60×60 cm, men innenfor kan voksne stå oppreist og hulen går 10-20 meter inn i fjellet.

Konklusjon

Skal du ha en aktiv ferie på fjellet så ligger Haukeliseter fjellstue veldig enkelt til rett ved E134, der får du god overnatting, nydelig mat og et utmerket utgangspunkt for naturaktiviteter.

Prisen er langt fra lav, regn med 2000 kroner natten for en familie, inkludert frokost. Men det er en opplevelse.

Denne anmeldelsen på engelsk kan leses her. (This review in English)