Guide: Slik får du best Manchester-tur

Old Trafford eksteriør
Utenfor Old Trafford.

Manchester er selvsagt mest kjent for fotball. Med to topplag i Premier League er ikke det så rart, men byen har mye mer å by på. Her er vår guide!

Vi starter med fotball, tross alt er det fotballen som gjør Manchester mest attraktiv om reisemål. Vi har tidligere har laget en guide om billetter og hoteller, men her kommer en komplett guide for én by slik at man kan få mest mulig ut av sin Manchester-tur.

Først: Det viktigste når man skal på fotballtur er billetter. Samtidig er dette også noe av det vanskeligste. Vi har laget saken om hvordan du skaffer deg billetter til Premier League, men det betyr ikke at det er enkelt. For Manchester Uniteds del er det stor på gang på grunn av lagets popularitet.

Vi har også laget en guide over gode fotballhoteller for alle klubbene i Premier League. For samtlige klubber er den absolutt rimeligste måten å skaffe seg billetter på, å bli medlem av klubben.

Kjøper man av et reiseselskap så er det et par ting man bør sjekke. Det er alltid en fordel om de er offisielle samarbeidspartnere, det gir en ekstra trygghet. I tillegg anbefaler vi at man bruker selskaper som er medlem av reisegarantifondet (RGF) hvis man bruker de norske. En siste ting er å sjekke vilkårene, fordi enkelte selskaper tilbyr langt dårligere vilkår enn andre, spesielt dersom kamper flyttes.


Ving er store på engelsk fotball da de tidligere var eid av Thomas Cook. Liverpools, Chelseas og Tottenhams norske supporterklubber har avtale med Ving, noe som krever medlemsskap i de respektive supporterklubber. De tilbyr også pakkeløsninger til Manchester Uniteds hjemmekamper. Imidlertid arrangerer Manchester Uniteds supporterklubb egne turer med hotel og billetter, som du kan lese mer om på United.no.

Viagogo er et stort internasjonalt selskap som tilbyr videresalg av billetter, og de har offisielt samarbeid med flere fotballklubber. I Premier League har de samarbeid med Manchester City og Newcastle. Citys norske supporterklubb disponerer 65 sesongkort som kan brukes av deres medlemmer.

Vi har ingen erfaring med de nevnte selskapene, for vi kjøper billetter via klubbene i de aller fleste tilfellene. Vi vet også at det finnes en rekke grupper på Facebook som tilbyr salg og kjøp av fotballbilletter, samt brukere på Twitter. Vis varsomhet ved kjøp og salg med ukjente eller folk uten referanser.

REKLAME: Skal du ut og fly? Finn de beste og billigste alternativene hos Momondo, Expedia eller direkte hos KLM eller Lufthansa.

Er man førstereis kan det være greit å bruke de offisielle kanalene, slik at man er 100% sikker på sin første Manchester-tur.

Overnatting

Manchester har en rekke hoteller å velge mellom, i alle prisklasser. Noe varierende standard og beliggenheten spiller alltid inn. Våre favoritthoteller er DoubleTree by Hilton ved Piccadilly og Radisson Blu Edwardian i den øvre prisklassen. Holiday Inn Express MEN var blant de billigeste, men ligger nok nå i mellomsjiktet, og er et hotell vi har bodd på flere ganger og alltid vært fornøyde. Holiday Inn Express er rimelig nytt, stille, sentralt og hotellet tilbyr veldig gode senger til en ok pris. Etterhvert har vi fått øynene opp for Motel One Piccadilly er et rimelig nytt hotell og kan være et perfekt hotell for mange. Sentralt og flott. Mange andre hoteller ligger også veldig sentralt, men enkelte begynner å bli gamle og slitte. Dette gjelder kanskje spesielt for ærverdige Britannia på Portland Street og Mercure Piccadilly rett over gaten. I samme kategori lå Ibis Styles Manchester Portland Hotel, men det er nylig oppusset og et veldig godt alternativ.

Manchester-Doubletree01-2
DoubleTree by Hilton er et veldig bra hotell, men kan være dyrt da det er populært.

Leilighetshoteller har blitt svært populært i fotballbyene de siste 5-6 årene og i Manchester vil vi anbefale Staycity Aparthotel Manchester Piccadilly.

Er du United-supporter så bør du kanskje en gang prøve Hotel Football - Old Trafford som ligger som nærmeste nabo til Drømmenes Teater - Old Trafford. Nå ligger det riktignok litt utenfor sentrum.

SPONSET: Få et godt tilbud på overnatting i Manchester.

Din Manchester-tur

Å komme seg til Manchester er rimelig enkelt. Det går direktefly fra Oslo, Stavanger og Bergen med både SAS og Norwegian, og det er enkelt å reise via København (SAS) eller Amsterdam (KLM). Litt lengre, men å reise med Lufthansa via Frankfurt eller Air France via Paris er alternativer, sammen med Widerøe til Newcastle.

Direkterutene er ofte veldig kostbare i forbindelse med helger på grunn av alle som skal på kamp både i Manchester, Liverpool og andre byer i nærheten. Mange velger derfor å fly til London for så å ta tog opp. Toget tar drøye to timer og koster normalt £25 per vei, men du kan få gode tilbud på lite populære avganger. Husk å booke på forhånd, helst i god tid, for å oppnå gode priser.

For å finne de beste prisene på tog mellom London og Manchester anbefaler vi denne søkemotoren.

Komme seg rundt i Manchester

I Manchester ligger veldig mange av attraksjonene sentralt, slik at man kan gå direkte til dem eller ta Metrolink (bybane), buss ellervanlig tog. Taxi er ettterhvert blitt nokså dyrt også i Storbritannia, så vi har fint klart oss med tog og Metrolink. Fra flyplassen er det enkleste å ta toget inn til Manchester Piccadilly. Vær obs på hvilken terminal du lander på eller reiser fra, for du bør beregne ekstra tid dersom du skal koordinere tog og skal til eller fra terminal tre. KLM flyr blant annet fra denne terminalen. Fra denne er det en lang spasertur før du er på plass på togstasjonen. Taxi til eller fra flyplassen koster rundt 20 pund. De "svarte" taxiene er ofte litt dyrere.

Mat og drikke

Tidligere var Umezushi en av de best bevarte hemmelighetene i Manchester, men denne er nå stengt og de har kun åpent av og til der medlemmer kan booke bord.

Manchester Street Food Market har åpent torsdag, fredag og lørdag og ligger rett ved Piccadilly Gardens. Her selges forskjellig mat til en rimelig penge, og er svært populært til lunsj. Her kan du få spesielle ting, og helt ordinære ting. Strutseburgeren var et morsomt og nytt bekjentskap. Nå er det noen år siden vi besøkte markedet sist, men mest mat for pengene fikk du hos Bridget som solgte jamaicansk-inspirert mat. Hennes jerk chicken med rice´n peas var fantastisk. Legg til litt coleslaw og du får masse mat til 60 kroner. Perfekt til lunsj!

Don Marco er en italiensk restaurant som ligger mot Deansgate. Vi valgte pizza, som var mer enn god nok, men i ettertid ser vi at vi kunne valgt noe mer spennende. Vi ble anbefalt denne restauranten av andre nordmenn.

I Northern Quarter ligger utestedene og restaurantene tett. Her finnes også et norsk-inspirert sted, nemlig kaféen Takk. Nå har de tre kaffebarer i Manchester. Cottonopolis er en svært populær cocktail-bar, mens NQ64 har et stilig konsept som utested med mange videospill! Sjekk ut Manchester Bars.com sin topp-liste.

Liker du bordtennis er TwentyTwentyTwo morsomt. Her har de mange bordtennisbord og arrangerer jevnlig turneringer. Her samles også mange av de kreative menneskene som jobber i Northern Quarter etter jobb.

På The Midland Hotel ligger restauranten The French. En av de to fremste gourmetrestaurantene i Manchester. Her kan man velger mellom to menyer, seksretters eller tiretters. Andre sverger til Manchester House, som drives av den yngste britiske kokken som har fått Michelin-stjerne, Aiden Byrne. Skal man gå etter Tripadvisor så troner Castlefield Rooms øverst, men dette er for spesielle anledninger som brylluper og lignende. Nummer to på listen er MyLahore som tilbyr indisk/pakistansk mat.

Manchester_AlmostFamous-2
Burgerne på Almost Famous = elsk!

Sist av spisestedene må vi nevne Almost Famous - kanskje burgerstedet over alle burgersteder. Lå først i Northern Quarter, så flyttet de til Geat Northern Warehouse ved Deansgate, men nå har de to, begge steder. Her får du kanskje Manchesters beste hamburger. Noen mener Solita har bedre, men vi holder fortsatt en knapp på Almost Famous. I gaten Deansgate ligger forøvrig mange folkelige spisesteder. Her finner du for eksempel Gaucho i en sidegate og The Botanist. Sistnevnte er innredet som en hage, eller et uthus i en hage. Morsomt konsept som er vel gjennomført.

Utesteder handler mye om hvilken stil man vil ha? Mange hippe mancunians tar gjerne noen drinker i på noen av de nevnte utestedene før de går videre på nattklubber som for eksempel Black Dog Ballroom. I Printworks, som er bygningene til det som en gang var Europas største avistrykkeri, finner man også en rekke restauranter og barer. Her ligger blant annet Hard Rock Café for dem som liker det. Engelske puber er jo selvsagt ikke noe problem. Old Nags Head og The Engslish Lounge er gode valg hvis man vil ha det litt mer tradisjonelt.

Shopping i Manchester

Manchester er faktisk en bedre shoppingby enn mange tror. Trafford Centre. Trenger ikke si mer. Du kan gå i dagevis om du vil. 207.000m², 268 butikker, parkeringsplasser til 11.500 biler. Av butikker kan vi nevne GAP, Zara, A|X Armani Exchange, Boss/Hugo Boss, Hollister, Banana Republic, Aldo, Next, Selfridges, Ann Summers, Oasis, Apple Store, og ja, et par hundre andre. Ta dere god tid er vårt råd, og det kan være veldig folksomt her, spesielt i helgene.

TraffordCenter-2
Trafford Centre

Det finnes egentlig bare ett stort minus med senteret: Plasseringen. Det raskeste er så absolutt taxi eller egen bil. Ekspressbuss er greit og Metrolink til Stretford og shuttlebuss derfra er også en mulig løsning. Da tar du linjen mot Altrincham fra sentrum og går av på Stretford (stoppet etter Old Trafford). Utenfor går det shuttlebusser (koster ett pund) hvert tiende minutt. På Trafford Centre finnes også Legoland Discovery Centre og SeaLife.

I sentrum av byen finner du store Arndale Centre, i tillegg til butikker i gågatene. Alle de store og kjente finnes her også, som i London. I byen finnes også verdens største Primark-butikk. Mens Primark i London er et sant kaos, er det faktisk ganske oversiktelig og greit å handle her i Manchester. Vil du ha det litt i den dyrere enden, finnes Boss, Burberry og andre mer ekslusive merker i New Cathedral Street.

Manchester_MarketStreet-2
Gågaten Market Street. Her ligger også shoppingsenteret Arndale og en av verdens største Primarks.

Vil du prøve noe mer harry? Da tar du turen ut til Bury (metrolink er best) og går på Bury Markets. Her er bodene tett i tett i tett, og man går i kø. Mest for opplevelsens del, shoppingen ble det lite av for vår del. Men Bury Markets er ikke noe å kimse av, kåret til Englands beste marked gjennom flere år.

Muséer

Industrien har stått sterkt i Manchester, så det er naturlig å starte med MOSI - Museum of Science and Industry som ligger i Manchester Liverpool Street Railway Station, der verdens første jernbane startet. Her er det dampmaskiner, damplokomotiv, tog i flere fasonger, fly, biler, vitenskap og industri i flere store bygninger. Vi valgte bort en del vitenskap og dampmaskiner og fokuserte på tog og fly.

Manchester Museum er som et helt streit museum. Vi kom for en ting: Tyrannosaurus Rex. Men her finnes det utstoppede dyr og fugler, arkeologiske funn og alt det andre du forventer å finne på et museum.

Manchester_FootballMuseum2-2
National Football Museum

Selv om man snakker om museum kommer man ikke helt utenom fotball. I byen finnes nemlig National Football Museum. Her er det eldre og moderne fotballhistorie. Legendariske drakter, spillere, managere. De tragiske ulykkene er behørig omtalt, og man kan gjenoppleve store øyeblikk fra fotballhistorien.

Manchester Art Gallery er et offentlig galleri som ligger i Mosley Street. Galleriet har flere store samlinger både av internasjonal karakter og fra lokale kunstnere.

Andre muséer som kan være verdt en nærmere kikk er Museum of Transport, Imperial War Museum, Greater Manchester Police Museum og People´s History Museum.

Så det store plusset: Alle, eller de fleste, muséene i Manchester har gratis adgang. Ja, du leste riktig: Gratis. De vil ha deg til å betale for noen gøyale ting, eller få deg til å donere, men inngang er gratis.

Av andre attraksjoner kan dere besøke bomberom fra krigen, musikkskoler, se på ulike arkitektoniske perler rundt om i byen, ølsmaking eller besøke et teater eller konserthus. Her kan det være lurt å besøke Visit Manchester for en komplett oversikt og oppdaterte program. Og har du sett tv-serien Coronation Street? I Manchester kan du ta turen inn på settet til såpeoperaen som hadde premiere så tidlig som i 1960. På settet kan du gå nedover brosteinen og stoppe utenfor "The Rovers Return".

Noe helt annerledes?

Hva med hundeveddeløp på Bellevue? Før var det hundeveddeløpsbaner over hele England, men nå er det bare fire igjen. London har én, Birmingham to og Manchester har altså Bellevue som ligger bare syv minutter med tog fra Manchester Piccadilly. Altså lett tilgjengelig både med tog, taxi og buss. De kjører løp hver fredag og lørdag kveld.

Noen vil kanskje også se rugby eller cricket i Manchester og byen har elitelag i begge idrettene. Sale Sharks er elitelaget i rugby, og er en av Englands eldste rugbyklubber. De spiller hjemmekampene sine på AJ Bell Stadium, tidligere kjent som Salford City Stadium som ligger ikke langt fra tidligere omtalte Trafford Centre. Lancashire County Cricket Club forsvarer Manchesters ære i cricket. De spiller sine hjemmekamper på Emirates Old Trafford, og stadionet er nærmeste nabo til metrolinkstoppet.

Manchester_Concorde
For flynerder er det kult å være om bord i en Concorde.

Dersom du er interessert i fly kan du få oppleve en ekte Concorde fra innsiden ved Runway Visitor Park, like ved flyplassen. Her får du først en kort introduksjon og en film om det legendariske flyet. Så får du oppleve skjønnheten på nært hold, sitte i setene og i cockpit. De har også en Nimrod, en DC-10, Trident og en AVRO RJX.

Så enda en kuriøsitet: Du kan stå på ski, innendørs, på Chill Factore. Her finner du Englands lengste innendørs skiløype. Skisenteret ligger også ute i Trafford Park.

Manchester-regionen kan by på mer enn toppfotball. Det kryr av lag i lavere divisjoner rundt byen. Oldham, Bury, Rochdale og faktisk Wigan ligger også innenenfor Stor-Manchester. Skal det være virkelig eksotisk finnes Altrincham i Conference Premier (nivå fem) og Stockport i Conference North (nivå seks). Tåler man en litt lengre togreise dobles antallet, minst.

Manchester for barn

Sea Life Manchester og Legoland Discovery Centre i Trafford Centre er to sikre valg. Fotballmuséet er bra for de litt eldre barna, og hvem har ikke lyst å se en dinosaur på Manchester Museum? De har nemlig en Tyrannosaurus Rex!

MOSI er veldig barnevennlig med alt fra tog, fly, biler og maskiner. Enhver fotballfrelst kunne vel tenkt seg en omvisning på en av de store arenaene i byen eller en tur i supporterbutikken.

Manchester_3
Små damplokomotiv som drar passasjerer. Jepp! I Walton Park i Sale kan du oppleve dette.

Så må vi nevne toggutta i Walton Park. En tur med metrolinken til Brooklands stasjon i Sale, og en kort spasertur unna finner du Walton Park, der modelltogentusiaster kjører tog hver eneste søndag. Og disse modelltogene kan man sitte på med for 30 pence per tur. Ungene synes dette er storveis!

Flere nettsteder tilbyr god oversikt over hva som skjer i Manchester, spesielt til litt alternative attraksjoner. Manchester Wire og Creativetourist er to av dem som gir deg en litt annen guide enn mange av de andre sidene.

Når bør man dra?

Akkurat det spørs hva man er ute etter. Er man ikke ute etter fotball er det lurt å reise fra slutten av mai til begynnelsen av august, altså utenfor fotballsesongen. Da får man nok billigst fly. Det regner en del i Manchester om høsten og vinteren, så det bør tas med i betraktningen. Ellers er klimaet været veldig likt som på Vestlandet i Norge.

God tur!